A fából készült eszközeinket – többek között – azért szeretjük, mert a fa erezete sugározza az anyag természetes eredetét.

A lazúrok megvédik a faanyagot a természet hatásaitól, ugyanakkor látszani is engedik a fa erezetét szemben a fedő festékekkel, pl. a zománcokkal.

Ha az a célod, hogy a fa természetes jellegét megőrizd úgy, hogy tartós bevonatot és védelmet is adj neki, nem lesz könnyű dolgod a megfelelő termék kiválasztásával. Óriási a kínálat, és komoly fogalmi zűrzavar uralkodik a lazúrok piacán. Ezzel az írással szeretném egy kicsit segíteni a döntést a megfelelő termék kiválasztásában.

A lazúrok között kutatva találunk vastaglazúrt, vékonylazúrt. Vizes és oldószeres lazúrokat.

De hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

A megfelelő választáshoz elsőként a felhasználás helyét kell tisztázni: kültérben vagy beltérben akarom használni?

Beltérben szélesebb a lehetőségek skálája, kültérben csak a napsütésnek és az időjárási viszontagságoknak ellenálló anyagot használhatunk.

Ezután vizsgáljuk meg a fa szerkezet fajtáját, amit festeni szeretnénk. Vannak mérettartó-, korlátozottan mérettartó, és nem mérettartó szerkezetek.

A mérettartó szerkezetek pl. a bútorok. Korlátozottan mérettartó szerkezetek az ajtók, ablakok, lambériák. Ezeket festhetjük vastaglazúrral. A vastag lazúr nem szívódik be a fa szerkezetébe, hanem bevonatot képez rajta. Mivel a szerkezet mérettartó, nem fog a vastaglazúr leperegni-, lehámlani róla. A jó minőségű vastaglazúrok rendszerben alkalmazhatók. Ez azt jelenti, hogy először egy gombamentesítő impregnáló alapozót kap a felület. Az elvárt színt az alapozó adja meg. Ezután következik a fedő réteg 1-2 vagy akár 3 rétegben, ami tulajdonképpen egy átlátszó lakk réteg kicsi szinező pigmenttel. Ez a réteg fogja megvédeni a bevonatot és a fa felületet a napsütés káros UV sugárzásától, és az időjárás okozta hatásoktól.

Ezekre a szerkezetekre azért nem ajánlatos vékonylazúrral festeni, mert általában kemény, nagyon alacsony nedvszívású anyagokból készülnek. Ezekről a fa felületekről a hígabb vékonylazúr inkább lefolyik, míg a vastaglazúr a nagyobb tapadóereje miatt jobban rajta marad.

Ha a festendő tárgy nem mérettartó szerkezet, pl. kerítés, pergola vagy egyéb szerkezeti elem, akkor a lazúr csak vékonylazúr lehet. A vastaglazúr ezekről a felületekről rövid idő alatt leválik. A vékonylazúr beszívódik a fa szerkezetébe. Általában a vékonylazúr már önmagában tartalmazza a gombamentesítő szert, az alapozót, és az UV védelmet.

Végül vizes bázisú, vagy oldószeres legyen?

Ha beltérben szeretnél festeni, akkor mindenképp jobb a vizes, mert nem büdös. Környezetbarát, több gyártó anyagával akár gyerekjátékokat is befesthetsz.

Az oldószeres lazúr egyik vitathatatlan előnye az, hogy jobban beszívódik a szerkezetbe, egy picit még a legjobb vizes lazúroknál is. Ezzel magasabb élettartam érhető el.

Kültérben inkább szóba jöhet az oldószeres anyag, de a vizesnek több előnye is van az oldószeressel szemben:

  • Előbb említett szagtalanság
  • gyorsabb száradás
  • a szerszámok tisztítása egyszerűbb és nem kell hozzá hígító

Itt biztos megtalálod a neked megfelelőt: Áttetsző festékek (lazúrok, lakkok)