Megmutatom miért éri meg sokkal jobban a szénbrikett, mint a bizonytalan mennyiségű és magas víztartalmú tűzifa

A szénbrikett számos tulajdonságában jobb, mint a tűzifa. Az egyéb előnyöket is megtudhatod ebből a cikkből.

A tisztességes tűzifa kereskedelemre egy egész csaló iparág épült rá, akik kihasználják a tűzifa értékének meghatározásában rejlő nehézségeket.

Ők nemcsak azért házalnak a tűzifával, mert jól átvernek minket, hanem azért is, mert Mi vásárlók nem szeretjük a matekot.

Tegyünk most kivételt, és számoljunk! Sőt, nem is neked kell számolnod, hanem én fogok számolni. Neked csak követned kell a gondolatmenetet. A végeredmény magáért fog beszélni.

Amikor vásárolunk, akkor nem fát akarunk venni, hanem meleget.

Ezért a tűzifa értékét két fontos tényező határozza meg:

  • A tömeg (kg – kilogramm)
  • A fűtőérték (MJ – megajoule)

Mindkét tulajdonságot jelentősen befolyásolja a nedvességtartalom.

A tűzifának 15-16.000 MJ/kg körüli a fűtőértéke, és 700-740 kg körüli a súlya.

Ez az állítás akkor igaz, ha tömör faanyagról beszélünk, és 10-15% körüli nedvességtartalomról. (Az egyszerűség kedvéért legyen a tűzifánk tölgy! Az majdnem mindenütt elérhető.)

A tűzifa fűtőértékét tehát korrigálni kell, mert nem szárazon, és nem köbméteres tömbben kapjuk.

A kapható tűzifa általában egyenesen az erdőből jön, ezért a nedvességtartalma inkább 45-50% körüli, de akár 60% is lehet. Ha szerencsénk van, és a kivágás óta eltelt már pár hónap, akkor akár 30-40%-ra is csökkenhet. Ezzel nemcsak vizet veszünk jó drágán, de a frissen kitermelt fa fűtőértéke kb. csupán 1/3-a a száraz tűzifáénak.

Tehát az első korrekciós számot megkaptuk:

A száraz tűzifa 16 MJ fűtőértékét a nedvességtartalom miatt elosztjuk hárommal, így megkapjuk, hogy 1 kg frissen kitermelt fa fűtőértéke 5 MJ/kg.

Ráadásul nem tömör fát kapunk, hanem “konyhakészet” így már nem csak fölösleges vizet, hanem levegőt is vásárolunk (ami a fahasábok között van).

Tételezzük fel, hogy tisztességes helyről vásárolunk, nem vernek át a fa mennyiségével. Nem is ömlesztve vásárolunk (ki tudná megmondani, hogy mennyi az a fa, amit leborítottak az udvaron?) hanem kalodában vesszük a tűzifát.

Ha 1x1x1 méteres a kaloda, (sok helyütt sarangnak is nevezik) akkor azt (a hasábok között lévő levegő mennyisége miatt) nem tömör faanyagként kell számolni. Erre a korrekcióra használják az erdészeti szakemberek az erdei űrméter megnevezést. Ez 1x1x1,7 méter befoglaló méret, szorosan rakott fahasábokból.

Már meg is van a második korrekciós szám:

Az 1x1x1 méteres kalodában 1/1,7 tömör fa van, azaz 0,588 M3.

A frissen vágott tűzifa (pl. A tölgy) 1.000 kg/M3 körüli súlyú.

A 0,588 M3 tűzifánk (amit a kalodában megvettünk) kb. 588 kg 🙂

A fűtőértéket korábban korrigáltuk a nedvességtartalom miatt (15 MJ-ból lett 5 MJ/kg) tehát

588 kg szorozva 4 MJ-lal = 2.940 MJ

Ezért a kaloda fáért fizettünk mondjuk 17.000,- Ft-ot (ha hivatalos értékesítési helyről vettük meg, az eladó technikai azonosítóval rendelkezik.)

Nem is maradt más hátra, nézzük meg mennyi meleget vettünk!

A 17.000,- Ft vételárat elosztjuk a megvásárolt 2.940 MJ-llal, így kiderül, hogy 5,78 Forintba került egy MJ tűzifa fűtőértéke.

Következzen a szénbrikett!

Ígérem sokkal rövidebb és egyszerűbb lesz, mint a tűzifa.

73.990,- Ft-ért pontosan 840 kg szénbrikettet kapsz, a házad előtt lerakva, raklapon, csomagolva itt: BEST ENERGY SZÉNBRIKETT

A szénbrikett fűtőértéke 18 MJ/kg. Ezt a gyárban rendszeresen ellenőrzik.

A 840 kg szénbrikett fűtőértéke 15.120 MJ

A 73.990,- Ft-ot elosztjuk 15.120 MJ-lal, az eredmény 4,89 Forintba került egy MJ szénbrikett fűtőértéke

A szénbrikett 4,89 Ft-os ára szemben a tűzifa 5,78 Ft-os árával.

Ha nem akarunk ennyire borúlátóak lenni, akkor tételezzük fel, hogy szárazabb fát kaptunk. A fűtőértékre vetített két ár valószínűleg akkor sem fog megegyezni.

Tudom nem volt rövid, és meg kell tornáztatni az ember agyát, hogy megértse, hová megy a pénze. Ha idáig eljutottál, már nyert ügyed van.

Ha ezek után van még kedved olvasni, akkor röviden felsorolom milyen előnyei vannak még a szénbrikettnek azon kívül, hogy sokkal jobban megéri vele fűteni.

Egyáltalán mi is az a szénbrikett?

A szénbányászat során a kitermeléskor keletkező szén törmeléket összegyűjtik, és irdatlan nyomáson – hozzáadott kötőanyag nélkül – összepréselik.

Ezek az előnyök, amiket a saját bőrödön tapasztalhatsz meg:

  • Lassabban ég el, mint a tűzifa, ezért nem kell olyan sűrűn a kazánhoz ingáznod. Éjszaka különösen jó érzés ez.
  • Tutti, hogy nem vagy átverve: pontosan tudod mennyit veszel belőle, és mit várhatsz el tőle.
  • Nincs visszamaradó kátrány, ezért kíméli a kazánt és a kéményt.
  • Nagyszerűen tárolható: a zárt csomagolásban nem piszkolja össze a környezetet.
  • Környezetbarát, mert a kitermelt szén hulladékának visszanyeréséből készül.

Mielőtt vásárolsz, győződj meg róla, hogy a kazánod alkalmas-e a szénbrikettel történő tüzelésre! Faelgázosító kazánba kimondottan tilos beletenni.

Én nem jártam utána, és egy darabig boldogan fűtöttem faelgázosító kazánban szénbrikettel. Mivel ebbe a kazánfajtába egy turbina fújja be az égéshez szükséges levegőt, akkora hő keletkezett, hogy a gyerekkar vastagságú tűzálló tűzterelő vasak úgy eldeformálódtak benne, mint ha egy tank ment volna keresztül rajtuk.

Végezetül a begyújtásról.

A szénbrikett magas hőfokon izzik, ezért nem lehet úgy begyújtani, hogy telerakod a kazánt, a tetejére teszel egy kis újságpapírt és meggyújtod.

A helyes módszer az alábbi:

A kazánban először parazsat kell létrehozni, amit alágyújtóssal és némi fával tudsz megoldani.

Ha elkészült a parázs, ráteszel pár brikettet (max. fél zsák) és hagyod felizzani. Ha felizzott a szén, visszafolytod a levegő mennyiséget, és ráteszel egy zsákkal.

Ha mindezek nem győztek meg róla, hogy sokkal jobban megéri szénbrikett-tel fűteni, remélem legalább abban segítettem, hogy a tűzifa vásárlás könnyebb lesz.

​…és hogy jövök én ahhoz – felújítás szakértőként – hogy a szénbrikett hatékonyságáról „papoljak”?

Úgy hogy évtizedek óta foglalkozom az épületek energiahatékonyságának javításával, és mindig nagyon idegesített, hogy átverve éreztem magam miután megvettem az éves tűzifa szükségletemet. Ezért elmélyültem egy kicsit abban, hogyan lehetne a misztikus tűzifát megérteni, vagy kiváltani. Meggyőződésem szerint, a szénbrikett hatékonyabb fűtőanyag, mint a friss tűzifa. 

Előzőek miatt ajánlom figyelmedbe, ha lakásfelújításon gondolkodsz, vagy valaki az ismeretségi körödben, akkor töltsd le ezt az anyagot teljesen ingyen: Hogyan válassz kivitelezőt úgy, hogy elkerüld az aknamezőt?

Barátsággal:

Siposs Levente
felújítás szakértő
A tartós lakásfelújítások támogatója

Kaptam olyan kritikát, hogy ezzel a cikkel “aláztam, gyaláztam” a fát, mint fűtőanyagot. Távol állt tőlem ez a szándék. Ezt a cikket azoknak írtam, akiket hasonlóan zavar, mint engem, hogy magas nedvességtartalmú tűzifát kapnak, és a mennyiségét még megsaccolni sem könnyű.

A cikkben szereplő értékeket sem én találtam ki, az alábbi weboldalakat használtam forrásként:

SZ+CS Stúdió tűzifa alapismeretek és
KAEG ZRT. amit érdemes tudni a tűzifáról