Életemben egyetlen emberrel találkoztam akinek nem, hogy nem okoz fejfájást a lakásfelújítás sőt, egyenesen élvezi azt. Kreatív ember, és ilyenkor kiteljesedik, megvalósítja az elképzeléseit. Az sem okoz gondot neki, hogy mester emberekkel bajlódjon vagy, hogy egy-egy munkafolyamatot újra csináltasson, ha nem a megfelelő eredmény született.

Ha Te nem ilyen ember vagy, akkor neked már a
lakásfelújítás gondolatától is feláll a szőr a hátadon, hogy idegenek lepjék el a lakást, és beláthatatlan ideig a feje tetejére álljon minden, amit eddig megszoktál. Még akkor is rossz ebbe belegondolni ha tudod, hogy a végén (valószínűleg) sokkal jobb körülmények várnak majd.

Rengeteg olyan weboldalt találsz, ahol elmondják milyen anyagot válassz a
lakásfelújítás megvalósításához, vagy hová menj vásárolni. Elvétve akadsz azonban olyanra, ahol azt is megtudhatod, hogyan készülj fel, mire figyelj oda, vagy mondjuk hogyan válassz kivitelezőt.

Egy olyan ellenőrző listát adok a kezedbe, aminek ha csak a felét be tudod tartani, máris abba a 10%-ba fogsz tartozni, akik tudatosan vágnak bele egy ilyen kalandba, és nem készülnek ki (teljesen) teljesen a végére. Ezek után nem fogsz olyan helyzetbe kerülni, mint Zsófi, aki itt leírja azt a kálváriát, amit végigjárt azért, mert nem tudott kellően felkészülni: Tíz ordas baklövés amit lakásfelújítás alatt elkövettem.
Ez a lista azt mutatja meg, hogy mit ne hagyj ki. A következő cikkekből pedig megtudhatod hogyan csináld.

1. A célok meghatározása

Azt mondják kétféle ember van:
az egyik álmodozik
a másiknak vannak céljai.
Az elsővel csak úgy megtörténnek a dolgok, a másodikkal azok a dolgok történnek meg amiket Ő szeretne (tudom-tudom: vannak váratlan dolgok is :-)).

2. Tervezés

Van már hová, lássuk hogyan!
A tervezés maga az út. Milyen lépésekkel tudsz eljutni a célodhoz?
Tervezni lehet fejben is, de sokkal hatékonyabb ha leírod.

3. Határidő

Nem mindegy, hogy Te szabod a határidőt, vagy a bank.
Ha Te döntöd el mikorra kell készen lenni, akkor azt javaslom mindenképp szabj határidőt, van aki ezt is elmulasztja, és Petrochelliként végig építkezi az életét.
A többség azonban indokolatlanul szab túl rövid határidőt önmagának, és ennek házasságokat megingató (vagy összedűtő) hatása van.

4. Költségvetés

Alig találkoztam olyan lakásfelújítással, ahol előre elképzelt költségvetéssel dolgoztak volna.
Olyan ez, mint lista nélkül menni bevásárolni. Az is működik, csak shoppingolásnak hívjuk, és a cél a pénz elköltése. Ha ezt a cikket olvasod, akkor Te nem ezt akarod.

5. Hogyan válasszam ki az anyagokat?

Ez egyre nehezebb feladat ebben az áru kínálati tengerben.
Első gondolatra tök jó, hogy ekkora választék van. Biztos megtalálod amit szeretnél. Amikor azonban elmerülsz a keresgélésben, akkor fogod észrevenni, hogy a nagy választék inkább átok, mint áldás.

6. Hol vásároljak?

Nem állítom, hogy meg tudom mondani hol a legjobb vásárolnod. Azt főképp nem, hogy a Te környezetedben melyik boltban. 20 év kereskedelemben eltöltött idő alatt az üzletek közötti különbséget azonban megtanultam. Érdemes előre eldönteni, hogy hol fogsz vásárolni, mert az ötletszerű anyagbeszerzés nagyon drága „mulatság”.

7. Hogyan válasszak kivitelezőt?

Erről egy egész kis könyvet írtam. Ha ezt a cikket a Felújítás szakértő blogon olvasod, akkor lehet, hogy már le is töltötted. Ha még nincs meg, akkor katt ide: Hogyan válasszak kivitelezőt?


A következő cikkekben végigvesszük a lakásfelújítás 7 legfontosabb lépését. Ha elolvasod és alkalmazod a tanácsokat, Te már biztos nem fogsz a szomorú 90%-ba tartozni, akiknek nem úgy sikerül a felújítás, ahogyan szerették volna.

Siposs Levente
Felújítás szakértő
A tartós felújítások elkötelezett támogatója